FSSC 22000
FSSC 22000

FSSC 22000

Так як стандарт ґрунтується на стандарті ISO 22000, то він з легкістю інтегрується в інші системи менеджменту якості, такі як ISO 9001, ISO 14001 та OHSAS 18001 і дає можливість харчовим організаціям поліпшити якість продуктів харчування, а також забезпечити їх безпеку.

В кінцевому рахунку, FSSC 22000 є інструментом бізнес-управління, який пов’язує продовольчу безпеку і бізнес-процеси з можливістю задовольнити зростаючі глобальні споживчі вимоги для отримання звання схваленого постачальника з сертифікованою системою безпеки харчових продуктів від GFSI.

GFSI (Global Food Safety Initiative) – некомерційна організація, створена в 2000 році в ході Щорічного конгресу CIES (Comité International d’Entreprises à Succursales – The Food Business Forum – Продовольчий бізнес-форум) з метою гармонізації стандартів у сфері якості та безпеки харчової продукції. Діяльність GFSI спрямована на зміцнення довіри до виробників харчових продуктів за допомогою сертифікації третьою стороною.

Гасло GFSI – «Сертифікований одного разу – визнаний всюди».

FSSC 22000 містить вимоги для системи менеджменту безпеки харчових продуктів, шляхом об’єднання всіх елементів Належної Виробничої Практики (GMP) та методології Аналізу ризиків і критичних контрольних точок (НАССР) разом з комплексною системою управління. FSSC 22000 дає організаціям можливість продемонструвати на міжнародному рівні, що вони мають комплексну систему управління, яка відповідає вимогам споживача і регуляторних органів щодо безпечності харчових продуктів.

HACCP certified 1 HACCP certified 2 HACCP certified 3 HACCP certified 4

Стандарт був розроблений для того, щоб охопити всі процеси харчового ланцюга, які пов’язані прямо або побічно з споживаним кінцевим продуктом. Він переносить всіх, хто знаходиться в харчовому ланцюгу, під єдину захист управління харчовою безпекою, полегшуючи навчання, впровадження та аудит системи управління безпечністю харчових продуктів на кожному рівні харчового ланцюга.

Сертифікація FSSC заснована на вимогах ISO 22000, вимогах технічних галузевих специфікацій «Програми попередніх умов» (ППУ) (наприклад, ISO / TS 22002-1 для виробників харчової продукції або ISO / TS 22002-4 для виробників упаковки), і додаткові вимоги.

Сфера застосування FSSC 22000

FSSC 22000 може бути застосований до багатьох організаціям будь-якого розміру і складності, які беруть участь у виробництві харчових продуктів. Не має значення, яку позицію займає виробник в харчовому ланцюгу, отримує він прибуток чи ні, чи є він приватним або державним. Це включає наступних виробників: Продукти тваринного походження (упаковане м’ясо, птиця, яйця, молочні та рибні продукти); Продукти рослинного походження (упаковані свіжі фрукти і соки, консервовані фрукти, упаковані свіжі овочі, консервовані овочі); Продукти з тривалим терміном зберігання (консерви, печиво, сухі сніданки, рослинна олія, питна вода, напої, макаронні вироби, борошно, цукор, сіль); Харчові інгредієнти (добавки, вітаміни і біо-культури); Упаковка для харчових продуктів (тобто матеріали які прямо або побічно контактують з харчовими продуктами)

безпека харчових продуктів

Переваги сертифікаційної схеми FSSC:

  • Поглиблений і ретельний аудит безпеки харчових продуктів
  • Підхід до роботи ланцюга поставок, заснований на стандартах ISO.
  • Крім оцінки відповідності вимогам ISO 22000 проводиться оцінка вимог технічних галузевих специфікацій “Програм попередніх умов” за категоріями харчового ланцюга
  • Для задоволення потреб основних зацікавлених сторін і забезпечення належного управління харчовою безпекою в Схему FSSC включені додаткові вимоги до системи менеджменту безпекою харчових продуктів, такі як запобігання шахрайства / фальсифікації харчової продукції, захист продукції від навмисних актів саботажу, управління природними ресурсами та ін.
  • Визнання з боку GFSI.
  • Підвищення довіри з боку ключових учасників ринку (виробників, роздрібних операторів, споживачів, та інших зацікавлених сторін).
  • Прозорість. Єдиний реєстр усіх виданих сертифікатів на сайті FSSC.
  • Організації, сертифіковані по ISO 22000 можуть перейти на схему сертифікації FSSC 22000 в рамках ресертифікаційного аудиту.
  • Велика область застосування: виробництво продуктів харчування (включаючи забій худоби та корми для тварин).
  • Схвалення і зацікавленість ключових учасників ринку (виробники, роздрібні оператори, неурядові організації).
  • Незалежне керування схемою.

HACCP сертифікаціяHACCP certified безпека харчових продуктів