ISO 22000
ISO 22000

Що варто знати про стандарт iso 22000?

iso-22000 стандарт

Сертифікат iso 22000 являє собою документ, який підтверджує, що СМК повністю відповідає вимогам, прописаним в цьому стандарті. Він має чітку структуру і містить вимоги щодо:

  • Застосування спеціалізованої техніки під час виробництва харчової продукції.
  • Гігієни та стану здоров’я персоналу.
  • Безпеки експлуатації будівель і приміщень.
  • Санітарно-гігієнічних заходів.
  • Технічного обслуговування обладнання.
  • Контролю над появою шкідників.
  • Постачання водою, енергоносіями, а також свіжим повітрям.
  • Проведення заходів з очищення різних поверхонь і устаткування.
  • Правильного використання в процесі виробництва сировини і матеріалів.

Стандарт iso 22000 розроблений для поліпшення виробничих, а також інших процесів, пов’язаних з функціонуванням організації. Компанії намагаються його дотримуватися, щоб відповідати певним нормам законодавства, більш того, максимально задовольняти запити і бажання клієнтів.

Навіщо впроваджувати стандарт на харчовому виробництві?

Використання ISO 22000 на виробництві дає можливість підвищити якість процесу виготовлення і наблизити його до відповідності вимогам інших стандартів, наприклад ISO 9001. Такий підхід дозволяє:

  • Забезпечити збереження харчової продукції на всіх етапах технологічного процесу.
  • Вчасно використовувати попереджувальні заходи і уникати проблем.
  • Забезпечити контроль над параметрами, що впливають на безпеку готової продукції.
  • Сконцентрувати ресурси підприємства на виявленні порушень.
  • Попередити виникнення ризиків, а не вирішувати вже виниклі проблеми.
  • Правильно розподілити відповідальність, пов’язану забезпеченням виконання норм безпеки під час виробництва та зберігання готової продукції.

Впровадження стандарту iso 22000 дає можливість завоювати довіру клієнтів, які купують продукцію компанії. Вони високо оцінять якість виробів і з великою часткою ймовірності захочуть укласти договір на довгострокове співробітництво.

Позитивні сторони використання стандарту

Дотримання вимог, прописаних в iso 22000, дозволить підприємству отримати вигоду в майбутньому, а саме:

  • Розширити ринок збуту шляхом залучення нових покупців і надання їм вигідних умов співпраці.
  • Безпомилково виявити «слабкі місця» у виробничому процесі і забезпечити постійний контроль над ними.
  • Збільшити конкурентоспроможність організації, а також харчової продукції.
  • Створити стійку репутацію виробника високоякісного товару серед покупців і конкуруючих компаній.
  • Забезпечити зростання інвестиційної привабливості, яка в майбутньому буде залучати інвесторів, готових вкласти у виробництво значні кошти.

Використання iso 22000 дає можливість максимально оптимізувати і забезпечити виробничий процес будь-якого підприємства, що спеціалізується на випуску харчової продукції, в найкоротші терміни. Клієнти будуть більше довіряти виробникові, якщо побачать, наскільки добре налагоджений процес виготовлення.