Стандарт GMP – належна виробнича практика

Стандарт GMP – належна виробнича практика
Стандарт GMP – належна виробнича практика

 

GMP – це частина системи забезпечення безпеки та якості, яка гарантує, що продукція постійно виробляється і контролюється відповідно до вимог стандартів безпеки і якості.

В даний час найважливішими елементами концепції GMP є:

  • відповідність всьому технологічному та контрольної документації на виробництві змістом реєстраційного досьє на відповідну продукцію;
  • жорсткий контроль за дотриманням правил, що передбачає не тільки деклароване, а й фактичне застосування санкцій до підприємств-порушників.

 

Основними трьома напрямками GMP є:

  • особиста гігієна («good hygiene practices»). Програми особистої гігієни спрямовані на запобігання забруднення харчової продукції в результаті присутності працівників на виробничих ділянках.
  • належна практика експлуатації ( «good operational practice»). У це поняття входять процедури, призначені для запобігання забруднення харчової продукції при обробці і транспортуванні всередині виробничих приміщень.
  • контроль сторонніх включень. Спеціальні методи контролю сторонніх включень в продукцію з урахуванням специфіки самого виробництва.